Jazz à Liège - Logo

02.03.04.05.
mei 2024

Makaya McCraven

03/05

23:15

Reflektor

Makaya McCraven

De drummer, producer en sonische collagist Makaya McCraven is momenteel een van Chicago's meest gevraagde artiesten wiens inventieve proces en intuïtieve, filmische stijl categorisering tarten. McCraven wordt beschouwd als een echte vernieuwer en beweegt zich op briljante wijze tussen genres en verlegt de grenzen van jazz, elektronica, compositie en ritme om zijn eigen vormen te creëren.

Zijn doorbraakalbum In the Moment werd in januari 2015 uitgebracht door International Anthem Recording en werd al snel gezien als een dramatisch statement van McCraven. Hij debuteerde met een unieke "organische beatmuziek" die hem al snel in de voorhoede van niet alleen internationaal bekende jazzartiesten bracht, maar ook van een nichegenre van next-wave componisten-producers die de grenzen van jazz en elektronische muziek doen vervagen. Na zijn indrukwekkende debuut volgde een reeks ongelooflijke releases, waaronder het alom populaire Universal Beings (International Anthem) uit 2018 en We're New Again, zijn herbewerking van Gil Scott-Herons laatste album voor XL Recordings. McCraven bracht als laatste Deciphering the Message uit - een verzameling van 13 stukken uit de uitgebreide catalogus van Blue Note Records, opnieuw gearrangeerd en geremixt met het nieuwe geluid. Het album werd in oktober 2021 uitgebracht op Blue Note Records.


In These Times is het nieuwe en zevende (!) album (uitgebracht op 23 september 2022) via het drie-label samenwerkingsverband van International Anthem, Nonesuch & XL Recordings. In These Times bevat verschillende opmerkelijke gastoptredens, waaronder gitarist Jeff Parker, harpiste Brandee Younger en Ohmme's Macie Stewart. Junius Paul, Marta Sofia Honer en Lia Kohl zijn ook van de partij bij de percussionist uit Chicago.

Hiphop-uitbraken, machinemuziek en weelderige strijkers wedijveren met pure jazzbriljantheid op het nieuwste werk van de Amerikaanse drummer-producer - The Guardian

Makaya McCraven (drums)

Marquis Hill (trumpet)

Junius Paul (bass)

Matt Gold (guitar)