Jazz à Liège - Logo

02.03.04.05.
mei 2024

AKA MOON

05/05

20:30

Trocadéro

AKA MOON

QUALITY OF JOY

"De vraag naar de kwaliteit van vreugde lijkt me vandaag de dag steeds belangrijker en intrinsiek verbonden met de manier waarop humor volledig tot uitdrukking kan komen in een wereld die de toegang tot lichtheid voortdurend beperkt".
Fabrizio Cassol

In 2022 viert Aka Moon dertig jaar ontdekken, reizen, optreden en nieuwe mensen ontmoeten. Quality of Joy is het getal van harmonie, idealisme en kameraadschap: dit is hun vierentwintigste opname.

Vanaf het begin is het trio van Fabrizio Cassol, Michel Hatzigeorgiou en Stéphane Galland een middelpuntvliedende kracht geweest, geactiveerd door hun ervaring bij de Aka Pygmeeën. De ruimte van Aka Moon is die van constellaties, verbanden en elders geworden. Zoals vaak het geval is in hun discografie, zijn er ook op dit album veel muzikanten aanwezig.

Maar het markeert duidelijk een koerswijziging. Het is een sleutelalbum dat nieuwe paden en nieuwe relaties met lyriek diepgaand verkent. Het maakt ook deel uit van een bepaalde tijd, een tijd die aanvoelt als een nieuwe wereld.

Het geheim van Aka Moon's lange levensduur ligt in hun niet aflatende zoektocht naar melodie en ritme, en in de uitbreiding van hun kennis en horizon door ontmoetingen met muzikale culturen uit alle hoeken van de wereld.

In een tijd waarin reizen en concerten niet meer mogelijk waren vanwege de pandemie, begon Fabrizio aan een innerlijke verkenning op zoek naar de 'geheugenbubbels' die in zijn hoofd verspreid zaten van al zijn muzikale ervaringen uit het verleden. Het is een subtiel werk, gericht op de emoties die verbonden zijn met deze in-naties, de paden en de melodische en harmonische deuren die ze openen.

Quality of Joy is het resultaat van een zeer lang proces: van het schrijven, de laboratoriumsessies, het aanleren van een nieuwe instrumentale techniek voor Cassol, verrijkt door lutheriewerk op de saxofoon, tot de opnames verspreid over negen maanden. Van de nieuwe vibraties tot de verwerking van het geluid, alles is met elkaar verbonden en er is hier weinig ruimte voor toeval.

De bezetting op het album bestaat uit een vaste basis van harmonische instrumenten naast het trio (accordeon, gitaren, cello) en gasten op een paar nummers (trompet, zang, koperensemble).

Guest musicians:

Fabrizio Cassol, saxophone & comp.

Michel Hatzigeorgiou, Fender basse

Stephane Galland, batterie

 

The Orchestral Constellation :

João Barradas, accordéons

Adèle Viret, violoncelle

Pierre-Antoine Savoyat, trompette

Nathan Surquin, trombone

Adrien Lambinet, trombone