Jazz à Liège - Logo

02.03.04.05.
mei 2024

Jewel Usain

02/05

22:30

Reflektor

Jewel Usain

Wat moet je nog doen als je de moeilijke modus van een game hebt uitgespeeld? Dat is de vraag die Jewel Usain zichzelf stelde na het uitbrengen van zijn nieuwste project, Difficult Mode, in 2021. Zijn antwoord is terug te vinden in een 17-track debuutalbum getiteld "Où les garçons grandissent". Jewel Usain groeide op in de Parijse buitenwijk Argenteuil. Met een passie voor muziek werd hij zelf artiest, actief en aanwezig in de Franse rapscene vanaf het midden van de jaren 2010. Zijn laatste project zette hem stevig op de kaart. Hierin verbeeldde hij de moeilijkheden van een leven in loondienst waaraan hij probeerde te ontsnappen. Een ander tijdperk.

Où les garçons grandissent' is een echte update van de artistieke propositie van Jewel Usain, alsof de controller achterin een la was opgeborgen. Gevoed door arrangementen van topkwaliteit en een solide verhaal volgt dit coherente werk de oprechte benadering van een artiest in volle evolutie, wiens ambitie het is om een van de grote albums van deze nieuwe generatie Franse rap te worden. Het is in de handen van Rémy Béseau, de multi-getalenteerde componist die aanwezig is op het grootste deel van het album, dat de muzikale kleur die hij wilde bereiken naar voren kwam. In plaats van zich te beperken tot rap, dat hij perfect beheerst, begeeft Jewel Usain zich op terreinen die precisie en gevoeligheid vereisen, waar hij zich net zo goed thuis voelt in neo-soul en R&B als in echte gospelharmonieën. Naast hem kruisen de stemmen van elegante MC's als Prince Waly, Tuerie en de zanger HEDGES natuurlijk paden.

"Où les garçons grandissent" is een album dat het talent van Jewel Usain bevestigt. Zijn woede en wraaklust schijnen door, net als zijn gedachten en emoties. Nadat hij de moeilijke tijden heeft doorstaan, komt hij nu in een meer serene modus terecht en biedt hij met dit album muziek aan waar zijn publiek niet alleen mee, maar vooral ook mee moet groeien.