Jazz à Liège - Logo

02.03.04.05.
mei 2024

LAKECIA BENJAMIN

05/05

22:30

Reflektor

LAKECIA BENJAMIN

Het verstrekkende nieuwe album toont de tour-de-force saxofonist in een evenwichtige en diep individuele positie naast een all-star cast van muzikanten 
Phoenix is het langverwachte, uitgebreide nieuwe album in de muzikale evolutie van altsaxofonist en componist Lakecia Benjamin, dat op 27 januari 2023 uitkomt via Whirlwind Recordings. Het album is geproduceerd door de met meerdere Grammy's bekroonde Terri Lyne Carrington en bevat een sterrenbezetting van speciaal samengestelde gasten Dianne Reeves, Georgia Anne Muldrow, Patrice Rushen, Sonia Sanchez, Angela Davis en Wayne Shorter. De band bestaat uit trompettist Josh Evans, Victor Gould op toetsen, Orange Rodriguez op synths, drummer Enoch (EJ) Strickland, percussionist Nêgah Santos en bassist Ivan Taylor. Trompettist Wallace Roney Jr, Rhodes organiste Anastassiya Petrova en bassist Jahmal Nichols spelen elk één nummer mee. 
"Toen we uit de pandemie kwamen, mochten we niet gebroken zijn," vertelt Lakecia over het diep persoonlijke uitstapje dat Phoenix voor haar werd. De plaat bevat voornamelijk originele composities die door de seizoenen heen zijn geschreven: "We moesten deze prachtige absorberende vogels zijn en aan het werk gaan. Ik wilde elke maand daarvan belichten." Opzettelijk zijn de composities op Phoenix geschreven rond de vaardigheden van haar triomfantelijke gasten, een handvol vrouwen in de jazz die een prominente invloed hebben gehad op Lakecia. 
Sirenes luiden het begin van de plaat in met "Amerikkan Skin", met de Amerikaanse politiek activiste Angela Davis als gast. "New Mornings" werd gecomponeerd op het hoogtepunt van de zomer: "Het brandde in New York en ik had het gevoel dat ik steeds weer dezelfde dag doormaakte," zegt Lakecia, "maar het enige dat weerklonk of veranderde was het verdriet dat ik elke keer als ik wakker werd voelde. Ik bracht mijn tijd door met dromen over andere ochtenden in nieuwe tijden." 
Op titelnummer "Phoenix" speelt Georgia Anne Muldrow synths. "Voor mij was dat de periode waarin ik besloot dat ik een nieuwe weg moest vinden. Ik dacht, ik begin met deze track en probeer te benadrukken dat we uit deze donkere periode komen en de dansvloer op gaan," voegt Lakecia toe. Het nummer "Mercy" wordt gezongen door megaster Dianne Reeves, die diep ingaat op de boodschap van vriendelijkheid met haar kenmerkende rustgevende stem. Lakecia benadrukt de multi-genre bekwaamheid van pianiste Patrice Rushen met "Jubilation", een eerbetoon aan een artieste die andere vrouwen leert hoe ze zich enorm kunnen verheffen. 
Tracks zes en zeven vormen een eenheid; het eerste deel is een Haiku van dichteres Sonia Sanchez en in het door Benjamin geschreven "Blast" komt Sanchez weer aan het woord. "Moods" heeft een meer traditionele jazz en hardere vibe, terwijl "Rebirth" is gecomponeerd als een persoonlijk eerbetoon aan Lakecia's familie die verschillende verliezen heeft meegemaakt: "Dit is aan de langzamere kant, maar aan het eind komt het beter tot zijn recht en heeft het een vrolijker gevoel." "Trane", een ode aan Alice en John Coltrane, knipoogt ook naar Lakecia's vorige project. De track werd onlangs gemaakt in opdracht van de Universiteit van Pennsylvania, waar het op 16 oktober 2022 in première ging ter ere van de 50e verjaardag van het Penn Live Arts programma. 
"Basquiat" is een suite geïnspireerd door de neo-expressionistische kunstenaar en wordt voorafgegaan door een boodschap van jazzgigant Wayne Shorter. "Hij is de ultieme goeroe," zegt Lakecia, "het is bijna alsof hij in je ziel kijkt en alleen zielen doen er hier toe." 
"Ik wilde dat mensen niet alleen voelen wat ik zeg via de nummers en mijn saxofoon, maar het ook verbaal horen zodat er geen discrepantie is over waar we vandaan komen," deelt Lakecia, waarmee ze het concept achter haar album, dat doordrenkt is met gesproken woord, uitlegt. En het lijdt geen twijfel dat Phoenix opnieuw een stratosferische opkomst markeert voor een artieste die resoluut weet wat ze wil zeggen en hoe ze het moet zeggen, terwijl ze haar mentoren en de tradities die voor haar zijn gekomen eert.