Jazz à Liège - Logo

02.03.04.05.
mei 2024

Leon Phal

02/05

19:00

Regina Club

Leon Phal

De uit Aÿ-en-Champagne afkomstige Frans-Zwitserse saxofonist Léon Phal verhuisde enkele jaren geleden naar Genève na zijn studie aan de Haute École de Lausanne. Daar ontmoette hij zijn handlangers, met wie hij nu de Europese crème de la crème vormt van deze generatie dertigers die doordrenkt zijn van de klassiekers en zich daarvan losmaken terwijl ze hen met brio eer bewijzen.

Zijn beheersing van het instrument, zijn ongelooflijke gevoel voor melodie en de delicatesse van zijn composities, versterkt door een verwoestende groove, hebben Léon Phal in slechts een paar jaar tijd tot een van de meest opwindende muzikanten in de jazz gemaakt. Zijn talent werd ontdekt op zijn debuutalbum Canto Bello (uit in 2019), dat een grote hit was op de festivals Nancy Jazz Pulsations en Jazz à Vienne, waar hij in hetzelfde jaar twee springplankprijzen won. Zijn "frisheid" is opgemerkt door de pers, die hem "Revelation" (Jazz Mag 2019), "Top 5 saxofonisten" (Jazz News 2021) en zelfs "coup de coeur" (Le Monde, TSF Jazz, FIP, France Musique, Académie Charles Cros etc.) hebben genoemd. Léon Phal werd onlangs zelfs genomineerd voor een plaats in de finale van de Victoires du Jazz 2022 awards, naar aanleiding van de release van zijn tweede album, Dust to Stars, in april 2021.

Momenteel bereiden ze de release voor van hun derde album, 'Stress Killer', dat op 15 september 2023 uitkomt op het prestigieuze Heavenly Sweetness-label. Het is een album waarop de band hun zoektocht naar moderne, groovy jazz voortzet, met altijd veel ruimte voor improvisatie. De onderliggende ingrediënten van het vorige album zijn er nog steeds: een kundige mix van sterke melodieën en stuwende ritmes.

Maar het is waarschijnlijk op het podium dat de magie van Léon Phal het beste werkt, gezien de feedback van het publiek, zowel zittend als staand. Deze live dynamiek zal worden versterkt in de nieuwe show, die begin september in twee etappes wordt opgevoerd: in Zwitserland in het Épicentre en in Frankrijk in La Sirène in La Rochelle. Deze twee sessies bieden de gelegenheid om te werken aan het geluid van de groep en aan de enscenering van introducties, solopassages en duetten, met ondersteuning van een lichttechnicus en podiumcoaching.

Dit derde album is nog steeds jazz, maar het bevestigt iets meer deze brug en deze smaak voor hedendaagse muziek, die zowel de jazzbasis van het oorspronkelijke Léon Phal-publiek zal versterken als deuren zal openen voor nieuwe oren die meer gewend zijn aan hedendaagse muziek. Met dit in gedachten is de tournee die gepland staat voor de herfst van 2023 en gedurende heel 2024 zo opgezet dat jazzpodia en -festivals erbij betrokken zijn, terwijl er ook prioriteit wordt gegeven aan programmering in hedendaagse muziekpodia.

Met zijn enorme creatieve honger en open oren wijdt Léon Phal zich ook aan andere samenwerkingen met getalenteerde muzikanten van dezelfde generatie, met wie hij regelmatig platen opneemt en optreedt op Europese podia. Zo is er de vriendschap die hij deelt met de briljante Zwitserse jazzgitarist Louis Matute en die hem verbindt met de veelzijdige producer Robin Girod uit Genève via zijn groep Bandit Voyage en hun eigen pas opgerichte groep Los Virgos, een trio gewijd aan New Yorkse soul dat in 2024 zal verschijnen. Tot slot was Léon Phal ook betrokken bij het album van Émile Londonien uit Straatsburg, de nieuwe speerpunt van de opkomende electro-jazz, met wie hij af en toe op Europese podia speelt (New Morning, Montreux Jazz Festival, Jazz à Vienne, Nancy Jazz Pulsations, Marseille Jazz...).